Roladki z indyka ze szparagami i boczkiem zapiekane w kremowym sosie cebulowym

Już są i to w przystępnej cenie, więc nie ma się nad czym zastanawiać, bo sezon na szparagi trwa krótko. Zwłaszcza, że mam dla Was przepis wyśmienity - roladki z indyka z boczkiem i szparagami w aksamitnym sosie cebulowym.

roladki indycze z boczkiem i szparagami

Mięsko to i pięknie się prezentuje, i jest proste w wykonaniu, a szparagi dodają mu wykwintnego charakteru. W sam raz na obiad komunijny czy Dzień Matki. Koniecznie zapisz w ulubionych :-).

szparagi

Roladki z indyka ze szparagami i boczkiem zapiekane w  kremowym sosie cebulowym

Składniki na 8 roladek

  • 8 sznycli z indyka
  • 1 pęczek zielonych, najlepiej cienkich szparagów (grube mogą być łykowate, moje na szczęście takie nie były, a poza tym cienkich więcej upakujesz w jedną roladkę ;-))
  • 20-30 dag wędzonego boczku
  • pieprz, kilka gałązek rozmarynu (może być suszony)
  • masło


Zagotuj wodę na szparagi.
Rozgrzej piekarnik do 200 °C, góra-dół.
Sznycle lekko rozbij tłuczkiem i oprósz pieprzem.
Szparagi umyj, oderwij zdrewniałe końce (wygnij łodygę, a końcówka sama się wyłamie), zalej wrzątkiem i odcedź.
Boczek podziel tak, aby starczyło do każdej roladki, najlepiej na cienkie plastry.
Na sznyclu połóż plaster boczku, jednego lub więcej szparaga (zależy ile ich masz), zawiń i obwiąż bawełnianą nitką albo chociaż zepnij wykałaczkami, a do środka wciśnij gałązki rozmarynu tak, żeby można je było bez trudu wyjąć.
Roladki krótko obsmaż na maśle, na złoty kolor, przełóż do naczynia żaroodpornego. Na każdą roladkę połóż pół łyżeczki masła i wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
W tym czasie przygotuj sos.

zielone szparagi

Kremowy sos cebulowy

Składniki:

  • 100-150 ml śmietany 30%
  • 1 cebula
  • pozostałe skrawki boczku i szparagi
  • sól, pieprz


Na tej samej patelni z pieczenia mięsa zeszklij cebulę i podsmaż delikatnie boczek.
Wlej śmietanę i doprowadź do wrzenia.
Przelej do wysokiego naczynia, zblenduj i dopraw do smaku. Na koniec dodaj podzielone na mniejsze części pozostałe szparagi.

Po 20 minutach pieczenia polej roladki sosem, zmień funkcję piekarnika na grill 240 °C i podpiecz jeszcze 10 minut, do zarumienienia sosu. Uważaj aby główki szparagów się nie przypiekł, najlepiej przykryj je folią aluminiową.
Pamiętaj o nitce/wykałaczkach!!!
Podawaj z młodymi ziemniaczkami obsypanymi koprem i mizerią.


Smacznego,
Edyta :-)


sezon na szparagi

zielone szparagi

Edyta&Magda

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz