Tosty francuskie z domową nutellą z banana i awokado

Święta, święta i po świętach ;-). Nie mogłam się oprzeć, musiałam napisać to najsłynniejsze hasło, które w tym roku moja mama zaczęła cytować już w Wielką Niedzielę ;-) i tym samym rozbawiła nas do rozpuku. Nawet teraz, gdy to piszę śmieję się sama do siebie :-).

nutella z awokado


Fakt, święta mamy już za sobą, tylko dlaczego u mnie pieczywa zostało tyle, jakby miały się dopiero zaczynać? ;-)
Kawałek chlebka, podeschła chałka i świąteczna drożdżowa babka, która również nie grzeszy już świeżością!
I my to wszystko zjedliśmy na śniadanie!?! Serio, tylko w postaci pysznych tostów francuskich. To taka mała sztuczka, dzięki której nic się nie zmarnuje.
A do tego zdrowy krem czekoladowy, którego można pałaszować łyżeczką, bez wyrzutów...Brzmi świetnie? To zapraszam do lektury.

banan awokado

Tosty francuskie z domową nutellą z banana i awokado


Tosty francuskie ( około 2 kromki/tosty)


  • 1 jajko
  • 50 ml mleka
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • masło do smażenia
  • 2 kromki pieczywa, najlepiej czerstwego, ale jednodniowe też będzie ok (chleb tostowy, zwykły, chałka, bagietka, babka drożdżowa, bułka, itp)



Zwykle robię z 3 jajek, mam wtedy porcję dla całej rodziny. Ale dużo zależy z jakiego pieczywa zrobisz tosty (czerstwe przyjmie więcej płynu) i jak długo będziesz moczyć chleb (im dłużej, tym środek będzie bardziej kremowy, wręcz sufletowaty).

Pieczywo pokrój na równe kromki, a jajka z mlekiem i przyprawami roztrzep widelcem w głębokim talerzu lub misce.
Na patelni rozgrzej masło (możesz dodać odrobinę oliwy, żeby masło się nie przypaliło).
Kromki namocz, z obu stron, w jajecznej mieszance i piecz na małej mocy do zrumienienia.
Możesz również zrobić podwójnego tosta, jak na zdjęciu, który może kryć w środku słodką niespodziankę :-) (czekoladę, dżem, serek,banana, masło orzechowe, itp). Wystarczy na środku jednego położyć nadzienie, przykryć drugą kromką i postępować jak powyżej.

czekoladowy mus z awokado

Zdrowy krem czekoladowy


  • 2 dojrzałe, średnie banany
  • 1 miękkie!!! awokado
  • 2-3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżka miodu


Banany, awokado umyj, obierz i podziel na mniejsze kawałki, wrzuć do miski razem z resztą składników i zblenduj na gładką masę.
Krem świetny jest na tostach, w naleśnikach, możesz również podać go w pucharkach z sezonowymi owocami.

Smacznego!

Edyta

truskawki

krem z awokado

Edyta&Magda

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz