Wielkanocne wypieki - babka z ajerkoniakiem

Baby, babki, babeczki !!! Raczej ciężko sobie bez nich wyobrazić wielkanocny stół. A że są banalne w wykonaniu (popatrz poniżej, jak krótki jest opis wykonania ;-)), ciągle zachodzę w głowę, czemu nie robię babek częściej? Przecież to nie grzech delektować się pyszną, puszystą babką przez cały rok.

babka adwokatowa


Szkoda, że przypominam sobie o tym dopiero przed Wielkanocą, gdy dzieci właśnie babkę wymieniają jako pierwsze ciasto na swojej świątecznej liście życzeń i gdy znika ze stołu w okamgnieniu (migdałowej nie zdążyłam nawet obfotografować :-( ).

Babka z ajerkoniakiem vel adwokatem 


Składniki (forma 20 cm u podstawy, z kominem):


  • 125 g mąki pszennej
  • 125 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru pudru
  • 250 ml oleju roślinnego
  • 250 ml ajerkoniaku (likier jajeczny/adwokat)
  • 5 jajek

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową!!!

Do misy miksera przesiej suche składniki, wymieszaj.
Następnie dodaj mokre i miksuj do połączenia.

Ciasto przelej do nasmarowanej masłem i oprószonej mąką formy (u mnie silikonowa, wysoka na około 10 cm, szeroka około 20 cm, z kominem, o pojemności około 1,3 litra).
Babkę piecz w 170 °C (termoobieg) przez 50 - 60 minut, do suchego patyczka (zrób test po 50 minutach pieczenia).

Po upieczeniu ciasto zostaw w formie do lekkiego przestudzenia w formie, około 15 minut.
Następnie wyjmij i polej lukrem, polewą (wskazówki poniżej) lub oprósz cukrem pudrem.

babka z polewą

Polewa adwokatowa:


  • 1 biała czekolada
  • 50 ml adwokata


Czekoladę rozpuść. Adwokat lekko podgrzej i połącz z ciepłą czekoladą.


Lukier z ajerkoniakiem:


  • 100 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki ajerkoniaku


Cukier puder połącz z ajerkoniakiem. Lukier musi być dość gęsty, ma wolno spływać z babki. W razie potrzeby dodaj cukru (gdy za rzadki) lub rozcieńcz alkoholem (gdy za gęsty).

Smacznej BABY
Edyta ;-)

babka

wielkanoc



Pozdrowienia dla Asi z Domowe Wypieki :-)

Edyta&Magda

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz