Wielkanocne cake pops - ciasteczkowe lizaki w kształcie jajka

Tegoroczne, wielkanocne wpisy zaczynamy tradycyjnie, od jajka, ale na patyku :-).
Bo przecież wielkanocna wersja cake pops, czyli ciasteczkowych lizaków, musi mieć kształt jajka ;-).
Zrobicie je w try miga, zwłaszcza jak do pomocy zaangażujecie dzieci. Będzie dużo dobrej zabawy i tyle samo smakołyków do zjedzenia (kwestię sprzątania przemilczę ;-)).
Jajeczka na patyku mogą posłużyć jako piękna ozdoba stołu, ale również jako miły upominek świąteczny.

cake pops


Wielkanocne CAKE POPS - jajka na patyku


Składniki (na około 20 sztuk):


  • 400 g suchego/czerstwego ciasta (biszkopt, babka)
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 g białej czekolady
  • posypki/ozdoby cukrowe, podrobione bakalie
  • słomki/patyczki do lizaków (szaszłyków), wstążki, styropian


Zabawę z ciastkami na patyku zacznij parę dni wcześniej, od upieczenia ciasta, bo najlepsze jest suche. Choć świeża babka też może być, musisz jedynie zmniejszyć ilość spoiwa-serka.

Upiecz biszkopt z 4 jajek z naszego przepisu lub babkę w prostokątnej formie z tego przepisu.
Zimne ciasto podziel na mniejsze części i pozostaw na parę dni, w ciepłym miejscu, do wysuszenia.

Dla zabieganych :-)
Kup gotową babkę piaskową, podziel i wysusz.


Suche ciasto pokrusz na mniejsze kawałki.
Okruszki połącz z serkiem mascarpone, stopniowo, tyle dodaj serka, aby ciasto utworzyło zwartą kulę. Nie może być ani za bardzo kruche, ani kleiste.
Owiń ciasto folią i włóż do zamrażalnika na 15 minut.
Z zimnego ciasta formuj równe, kształtne jajeczka, po około 30 g każde.
Znów odłóż na 15 minut do zamrażalki.
W tym czasie przygotuj styropian lub stojak, do którego wsadzisz gotowe jajka.
Na koniec leżakowania roztop czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofalówce (450 W przez około
2 minuty). Wybierz do tego naczynie o małej średnicy.
Zimne jajeczka nabij na słomki lub patyki do lizaków (najlepiej gdy patyczek umoczysz w czekoladzie i wbijesz do połowy jajka) i zanurzaj pojedynczo w roztopionej czekoladzie. Poczekaj aż skapie jej nadmiar, a następnie udekoruj w dowolny sposób.
Gotowe słodkości wbij w styropian, a jak czekolada zastygnie, możesz dodatkowo ozdobić wstążeczką i przełożyć do ozdobnego naczynia lub zapakować w celofan, na prezent.

Smacznej zabawy,
Edyta :-)


cake pops

lizaki ciasteczkowe



Edyta&Magda

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz