Crumble, czyli jabłka pod orzechową kruszonką

Drogie Panie :-)
Ten słodziutki pościk piszę z myślą o Was i Waszych mężczyznach.
O Was, bo jak już będziecie musiały coś robić 8 marca, to niech to będzie deser! Prosty, szybki i z produktów zwykle dostępnych w domu, żebyście jeszcze po sklepach nie musiały ganiać.
O Waszych mężczyznach, bo jak zapragną ;-) Was w tym wyręczyć, to niech to będzie coś z czym przyjemnie im się będzie pracowało, żeby się czasami nie zniechęcili ;-).
Wystarczy tylko odpowiednio wcześniej podesłać link :-)
To się nie może nie udać !

crumble

Orzechowe crumble z jabłkami


Składniki na 5-6 porcji:

KRUSZONKA:


  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g masła, roztopinego
  • 100 g orzechów, ulubionych, uprażonych na patelni, posiekanych
  • 50 g płatków owsianych, górskich lub błyskawicznych
  • 50 g cukru



MAŚLANE JABŁKA:


  • 600-700 g jabłek
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu, opcjonalnie
  • 1-2 łyżki cukru, ilość zależy od gatunku jabłek


W misce połącz ze sobą wszystkie składniki na kruszonkę. Ciasto ma zbić się w duże grudki- kruszonkę.
Odstaw do lodówki.

Umyte jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cząstki/dużą kostkę.
Na patelni rozpuść masło z cukrem, wrzuć jabłka i krótko podduś (3-4 minuty). Przypraw.

Opcja dla zabieganych-leniwych ;-)
Kup gotowe jabłka w słoiku (Szarlotka-jabłka prażone). Przypraw :-)

Jabłka przełóż do ceramicznych miseczek/naczynia do zapiekania i równomiernie rozprowadź kruszonkę.
Crumble piecz około 30 minut (rumiany wierzch) w piekarniku rozgrzanym do 180 °C (termoobieg).

Podawaj na ciepło z bitą śmietaną, roztopioną czekoladą lub z gałką lodów waniliowych.


Smacznego,
Edyta :-)

kruszonka

crumble






Edyta&Magda

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz