Chlebowe miseczki do żurku

Czym byłaby Wielkanoc bez żurku lub barszczu białego? Jej smak byłby niepełny - to pewne. 
Mój ulubiony sposób serwowania żurku (bo w naszej rodzinie jada się żurek) to chlebowa miseczka. 
To też taka nasza niepisana wielkanocna tradycja, że taki chlebek musi być, dzieciaki co roku zadają pytanie "A miseczki chlebeczki już zrobiłaś?". To bierzemy się do przyjemnej pracy, czyli wyrabiania  ciasta. 

Nie trzeba mieć żadnych wielkich talentów, żeby upiec te chlebki. Potrzeba jedynie kilku godzin, aby ciasto sobie wyrosło i wypoczęło, zanim przystąpimy do pieczenia ;-) Ale takie chlebowe miseczki, możecie upiec kilka dni przed świętami - choćby dzisiaj. 

Przepis na pyszny zakwas do żurku i zupkę znajdziecie tutaj.

Chlebowe miseczki 

Co będzie nam potrzebne 
Składniki na 4 duże chlebki 

Ciasto:
3,5 szklanki mąki (pszennej, ja często wybieram razową - dobrze komponuje mi się ze smakiem żurku) 
około szklanki przegotowanej letniej wody (może być potrzebne więcej jeśli mąka jest sucha) 
7 g suchych drożdży (dzięki nim nie trzeba czekać na zaczyn)
łyżeczka cukru/miodu 
2 łyżki oliwy z oliwek o delikatnym smaku 
łyżeczka soli 

1 jajko (m.in. do uszczelnienia miseczek) 
papier do pieczenia 

1. Składniki na ciasto wyrabiamy na gładką masę (około 5 minut - możesz skorzystać z pomocy robota planetarnego lub maszyny do chleba). Wodę dodajemy po trochu, jeśli ciasto jej za suche i nieelastyczne dodajemy więcej wody. 

2. Formujemy kulę i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

3. Dzielimy ciasto na 4 części i formujemy z nich kule. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. 

4. Z papieru do pieczenia formujemy obręcze, które zapobiegną rozlewaniu się miseczek na boki. Kawałek papieru 20 na 40 cm składamy na pasek o wymiarach 5 na 40 cm i owijamy nim rosnące chlebki. Boki obręczy wsuwamy jeden w drugi. Ten punk jest nieobowiązkowy. 

5. Smarujemy chlebowe miseczki żółtkiem jajka i można posypać je solą, sezamem, makiem lub czarnuszką. 

6. Czas na pieczenie miseczek chlebowych - 20 minut w 180 stopniach. 

7. Ostudzonym miseczkom odkrajamy górną część (pokrywkę) i wydrążamy środek. Wnętrze smarujemy białkiem, aby chlebki nie rozmiękały pod wpływem zupy. Podpiekam chlebki 5-7 minut w 180 stopniach. 









Edyta&Magda

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz