Korzenna tarta jabłkowa - czyli świąteczne fit ciasto




Coraz częściej dbamy o to co jemy i jak. Na co dzień zdrowo się odżywiamy i nie chcemy "psuć" naszych dobrych  nawyków nawet od święta. Ja akurat stoję na stanowisku, że nawet na diecie można zjeść coś "niedietetycznego", ale pewnie dlatego wszystkie moje diety tak szybko się kończą ;-) Dlatego proponuję, by do świątecznego menu wkomponować zdrowe potrawy, może niezbyt tradycyjne, ale takie które będą doskonałym uzupełnieniem do klasycznego menu bożonarodzeniowego.

Nie da się ukryć, że tradycyjne polskie świąteczne potrawy i ciasta są baaaardzo smaczne, kaloryczne i ciężkostrawne. Chyba właśnie dlatego wszystkie są takie pyszne ;-) Och te serniki, makowce, ciasta z maślanymi i budyniowymi masami - kwintesencja smaku. Ale ... równie pięknie będzie wyglądać i smakować jabłkowa tarta w zimowym wydaniu.

Świąteczna tarta mocno korzenna 


Co będzie nam potrzebne?


    250 g mąki gryczanej


  • 150 g masła 


  • 2 łyżki miodu 


  • 1 jajko


  • 40 ml zimnej wody


  • szczypta soli


  • cukier puder 

Nadzienie jabłkowe 
8 jabłek 
4 łyżki miodu 
1 łyżeczka cynamonu 
1 łyżeczka mielonego anyżku 
1 łyżeczka mielonych goździków 

forma do tary lub tortownica o średnicy 22-26 cm 
foremka do ciasteczek - gwiazdka 

1. Połącz składniki na ciasto i wyrób je na gładką masę. CIasto owiń folią spożywczą i włóż do zamrażalnika na 15 minut lub do lodówki na 30-40 minut. 

2. Obierz jabłka i pokrój na ósemki, wykrawając ogryzek. Następnie cztery z nich pokrój na cieniutkie plasterki (możesz wykorzystać obieraczkę do warzyw i owoców).

3. Pozostałe jabłka zblenduj na gładki mus, dodaj przyprawy i 2 łyżki miodu - całość wymieszaj. 

4. Ciasto podziel na dwie połowy. Z jednej uformuj spód tarty - wyłóż nim tortownicę o średnicy 22-26 cm, pamiętaj o wysokim brzegu (około 1,5 - 2 cm). Pozostałe ciasto rozwałkuj na grubość 3-4 mm i wytnij z niego gwiazdki. 

5. Mus jabłkowy nałóż na ciasto. Następną warstwą są pokrojone jabłka - układaj je w kilku warstwach jedno na drugim (nie wysypuj całości - plasterki powinny do siebie przylegać). Polej jabłkową warstwę 2 łykami miodu. Jeśli lubisz cynamon - możesz dodatkowo posypać jabłka cynamonem. Na wierzchu ułóż gwiazdki z ciasta. 

6. Tartę piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 30 - 35 minut. 

7. Gotowe ciasto oprósz cukrem pudrem. 

Pyszności ;-) 



Edyta&Magda

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz