Hiszpańskie pączki z pomarańczowym lukrem

Pączki hiszpańskie od jakiegoś czasu prześladują mnie na każdym kroku. I nie wiem czy to dlatego, że już od dawna zabieram się za ten wpis, czy to z powodu, że TŁUSTY CZWARTEK już niebawem? ;-)

churros

Gniazdka, bo pod taką nazwą można je spotkać w cukierniach, to świetna alternatywa dla osób, które nie lubią mieć rąk ulepionych w cieście drożdżowym ;-), ale koniecznie chcą coś usmażyć w karnawale czy na tłusty czwartek.
Pączki te, to nic innego jak ciasto parzone, usmażone w głębokim tłuszczu.
Szybki i mało skomplikowany hiszpański przysmak :-).
Gorąco polecam.


Pączki hiszpańskie z pomarańczowym lukrem


Składniki na około 20 sztuk:


  • 180 g mąki pszennej, tortowej
  • 100 g masła
  • 250 ml wody
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1 litr olej do smażenia (garnek o średnicy ok. 20 cm)

Lukier pomarańczowy

Składniki:


  • 150 g cukru pudru
  • około 3 łyżki soku z pomarańczy/likieru cointreau
  • otarta skórka z wyparzonej pomarańczy


W garnku zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli. Do wrzątku wsyp mąkę i szybko wymieszaj wszystkie składniki. Parz około 1 minutę, do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Lekko przestudź.
Przestudzone ciasto (nie zimne, bo będą grudki) umieść w misie miksera i ucieraj stopniowo dodając jajka.
Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką (używam wilton nr 1M) i wyciskaj na papier do pieczenia wianuszki o średnicy około 7 cm w równych rzędach.
Następnie papier z ciastem dotnij tak (nożykiem, nożyczkami, nożem), aby każde ciacho znajdowało się na oddzielnym kwadracie.
Możesz również najpierw powycinać kwadraty o długości 10 cm, a potem szprycować, ale wtedy papier jest mało stabilny.
W garnku rozgrzej około 4 cm oleju do temperatury około 170°C (usmaż jeden wianuszek na próbę).
Smaż partiami, najpierw papierem do góry (usuń go po chwili, sam powinien się odkleić), na złoty kolor z obu stron. Po wyjęciu odsącz na papierowym ręczniku.
Składniki na lukier mieszamy ze sobą. Ma mieć konsystencję jogurtu, gdy będzie za rzadki dosyp cukru, za gęsty dodaj soku.
Ciepłe wianuszki maczaj lub polej lukrem.


Smacznego,
Edyta :-)

Po inne smażone słodkości zapraszam tutaj :-)


pączki

pączki wiedeńskie

Zainspirowały mnie dwa przepisy, Pawła Małeckiego i Doroty z Moich Wypieków.


Edyta&Magda

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz