Mini tarty z gruszką i serem gorgonzola

Karnawał trwa! Zadbaj więc o swoje życie towarzyskie :-).
Pamiętaj, że osoby, które prowadzą "bujne" życie towarzyskie, żyją dłużej, to udowodnione naukowo! Więc na co czekasz? Nie masz jeszcze planów na weekend? Zrób coś z tym! Spontaniczne spotkania są najlepsze! I nie zaprzątaj sobie głowy myślami co masz upichcić. Mamy dla Ciebie przecież dużo inspiracji tutaj. A do tego worka wrzucamy dziś kolejną propozycję.
Będzie wyrafinowanie, ale ekspresowo i łatwo, czyli tak jak lubimy :-)

ciasto francuskie

Ciasto francuskie z gruszką i serem gorgonzola

Składniki na 8 porcji:

  • 1 ciasto francuskie ok. 300 g
  • 2 duże gruszki
  • 150 - 200 g  sera gorgonzola/lazur/innego pleśniowego
  • garść orzechów włoskich (ok. 50 g)
  • 1 łyżka miękkiego masła


Gruszki umyj, nie obieraj i przekrój na dość grube plastry (8 sztuk), usuwając z nich pestki. Możesz do największej części gruszki dopasować prostokąt z ciasta francuskiego, dobrze jak z każdej strony zostawisz parę milimetrów wolnego ciasta, albo po prostu podzielić na 8 równych prostokątów.
Rozłóż ciasto na papierze, w którym było zawinięte, tak aby się ze sobą nie stykało i przełóż na blachę z piekarnika.
Miękkim lub roztopionym masłem smaruj powstałe prostokąty. Na każdy z nich rozłóż po równo pokruszony ser, gruszkę i posiekane orzechy, najlepiej w kolejności: ser, gruszka, ser, orzechy.
Widelcem zrób wzorek na krawędziach ciasta.
Piecz około 15 minut (do zarumienienia) w temperaturze 220°C (z termoobiegiem).
Podawaj na ciepło, ale zimne też dobrze smakują :-).


Samczego :-)
Edyta

kuchnia francuska

szybkie danie

orzechy włoskie

tarta wytrawna


Edyta&Magda

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz