Najlepsze kruche ciasto ze śliwkami pod bezową pianką


kruche ze śliwkami

Dobra książka, ciepła herbatka z imbirem i cynamonem, a do tego sezonowa słodkość, to najlepsze czasoumilacze ;-) na jesienne słoty.
Co tu dużo pisać, to ciasto jest obłędne, szybkie (jak na ciasto kruche), a ta piana....mniami!!! Koniecznie wypróbujcie jeszcze w tym sezonie śliwkowym. Na jednym kawałku się nie skończy, gwarantuję ;-)

śliwki

Kruche ciasto ze śliwkami pod bezową pianką

Składniki na kruche (tortownica 26cm lub mała blaszka)

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 5 łyżek cukry pudru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła 
  • 50 g smalcu
  • 4 żółtka
  • 400 g śliwek


Pokrojone w kostkę, zimne masło i smalec, wszystkie suche składniki oraz żółtka krótko zagnieć na stolnicy, do połączenia składników. Oczywiście o niebo lepszym rozwiązaniem będzie miksera z hakiem:-). Ciasto włóż do lodówki, ale tylko na czas przygotowania reszty składników.
Śliwki umyj, przekrój na pół, wyjmij pestki i podziel na ćwiartki.

Składniki na bezową piankę

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej


Białka ze szczyptą soli ubij na małych obrotach, na sztywną pianę. Nie przebij! Piana ma trzymać się miski. Do gęstej piany dodaj łyżkę cukry i zwiększ obroty miksera do maksimum. Kontynuuj dodawanie cukru i mieszanie. Może to trwać nawet parę minut. Cukier musi się rozpuścić. Jak Cię ręka rozboli ;-) i wyczujesz pod nią opór jaki stawia piana, to znak, że finiszujesz. No chyba że masz mikser ze statywem, wtedy możesz się zatracić, na powiedzmy, 5 minut;-). Pod koniec ubijania wsyp mąkę ziemniaczaną, wymieszaj.

Wykonanie

Rozgrzej piekarnik do 190 °C, bez termoobiegu.
Schłodzone ciasto podziel na połowę. Jedną zostaw jeszcze w lodówce, a drugą rozwałkuj na podsypanym mąką blacie/stolnicy, na średnicę trochę większą niż tortownica, aby ciasto zachodziło na brzegi. Rozwałkowane ciasto umieść w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Aby papier się nie ślizgał/przesuwał możesz lekko natłuścić tortownicę.
Ciasto ponakuwaj widelcem i poukładaj na nim śliwki skórkami do dołu.
Wyłóż pianę i zetrzyj na nią resztę ciasta z lodówki (tarka o dużych oczkach).
Piecz około 40 minut.
Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem.

Smacznego,
Edyta :-)

kruche

śliwki

pleśniak ze śliwkami

Inspiracja




Edyta&Magda

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz