Finger foods na majówkowe spotkanie



Kto lubi spotkania przy grillu? Ja uwielbiam takie wieczory... z przyjaciółmi, czy po prostu z moimi szkrabami i M ... czas płynie jakoś inaczej, zwykłe kiełbaski smakują cudownie i nawet pogoda nie jest w stanie bardzo pokrzyżować planów. Deszczowe grille już przerabialiśmy ;-) 

Mój plan na majowe weekendy - niespieszne grillowanie

Na pewno słyszeliście o hygge. Od kilku miesięcy to chyba jedno z bardziej popularnych słów, które wałkowane było przez dziennikarzy, blogerów, felietonistów ... ja miałam wrażenie, że gdzie nie zajrzę tam hygge - duński sposób na szczęście. Ta popularność wcale mnie nie dziwi, bo kto nie chciałby poznać recepty na szczęście. Przeczytałam 2 książki o hygge i stwierdziłam, kurcze blaszka przecież my też mamy nasze hygge, tylko ... zapominamy o nim ;-) 

W ogrodzie, na działce, w parku i na plaży

Nie myślimy, że to jakaś tajemnicza recepta na szczęście, po prostu od maja do września palimy grille i ogniska wszędzie gdzie się da i spędzamy długie godziny na pogaduchach. Jak inaczej określić grillowanie jak nie nasze hygge? Celebrujemy codzienność, mamy dla siebie czas i cieszymy się każdą chwilą, a potem przez resztę roku marzymy o tym by w końcu wybrać się na grilla ;D 

Dzięki, a może przez nasz majówkowy wyjazd nad morze pierwszy grill dopiero przed nami, ale plany już są ;-) Oby tylko pogoda się odczarowała, choć troszeczkę ... 

W grillowym sezonie na pewno przydadzą się nam proste przepisy na przekąski. Jednym z nich dzielimy się już dzisiaj, ale w zanadrzu mamy jeszcze kilka sprawdzonych finger foodsów do zjedzenia w plenerze...



Kwadraciki z łososiem


Co będzie nam potrzebne?

4 tortille
twarożek do kanapek o smaku naturalnym
2 łyżki naturalnego jogurtu
pęczek koperku
łosoś wędzony
sól i pieprz

wykałaczki

Koperek kroimy drobniutko. W misce mieszamy koperek, twarożek i jogurt, doprawiamy solą i pieprzem. Tortille smarujemy twarożkiem, a następnie nakładamy plasterki łososia. Przykrywamy wszystko kolejną tortillą. Ponownie nakładamy twarożek i łososia, a na koniec tortillę.

Kroimy nasze przekąski w niewielkie kwadraciki - o boku 2,5 cm. Tortilla jest okrągła więc najpierw robimy z niej kwadrat - odkrajamy zaokrąglone brzegi- a następnie dzielimy go na mniejsze części.

W każdym z kwadracików umieszczamy wykałaczkę.

Takie finger foods będą idealne na wieczorne spotkanie przy grillu i nie wymagają dużo pracy. W oczekiwaniu na grillowe specjały, na pewno szybko znikną ;-)

Cudownej soboty!
A może już dzisiaj planujecie grilla? Niech będzie hyggeling po polsku ;-)






Edyta&Magda

2 komentarze:

  1. Czesto robię z tych składników ..w różnej postaci...ale w takiej formie jeszcze nie było na moim stole ! Z chęcią wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czasem forma wiele zmienia w końcu jemy oczami :-)

    OdpowiedzUsuń