Dzień Mamy - Jogurtowy serniczek z żelką truskawkową

Co powiecie na słodką niespodziankę na DZIEŃ MAMY?!? I na pewno nie będzie to nic kupionego. W tym dniu warto poświęcić troszkę czasu, aby przygotować domowy deser tylko dla Niej. Nie musi to być od razu tort piętrowy, liczy się fakt, że w ten dzień Mama będzie goszczona, a nie jak zwykle, będzie gościć :-)
Włóżcie w przygotowanie całe swoje serduszko, a na pewno będzie pysznie. Tylko nie zapomnijcie posprzątać kuchni! ;-)

truskawki


Propozycję mam łatwą, lekką i przyjemną, bo serniczki na zimno takie są! I mocno kojarzą mi się z Mamą właśnie. Co prawda przeszły dużą przemianę, bo w moim, rodzinny domu królowały serniki na serkach homogenizowanych, ale nadal są szybkie w wykonaniu i nie powinny przysporzyć kłopotu.

Jogurtowy serniczek z żelką truskawkową


Żelka truskawkowa

  • 500 g truskawek mrożonych lub świeżych
  • 2 łyżki cukru (do smaku)
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

Na początek zrób żelkę truskawkową,
Musi dobrze stężeć, chyba że chcesz wylać nią na wierzch serniczka, albo zastąpicie galaretką truskawkową :-) Zmiany są jak najbardziej wskazana, my tylko inspirujemy :-)
Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia.
Używam do tego szklanki, łatwo w niej rozpuścić żelatynę w kąpieli wodnej, dobrze się miesza i widać czy jest rozpuszczona.
A jeśli chodzi o proporcję, zasada jest prosta, na każde pół litra płynu, przypada 4 łyżeczki żelatyny. Masz więc więcej truskawek, dołóż żelatyny.
Posłodzone truskawki zmiksuj. Żelatynę rozpuść w kąpieli wodnej i wlej mieszając do truskawek. Tak przygotowaną żelkę wylej na wyłożoną folią spożywczą blaszkę (tortownica 24 cm) i odstaw do całkowitego stężenia. Proces można przyspieszyć wkładając formę do zamrażarki.

Blaty z ciasta francuskiego (tortownica 24 cm)

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • mąka do podsypania
Ciasto francuskie podsyp mąką i lekko rozwałkuj. Wytnij dwa krążki o średnicy 25 cm (ciasto francuskie po upieczeniu trochę się kurczy). Przenieś  na wyłożone papierem blaszki z piekarnika. Ciasto nakłuj widelcem i piecz w 220 stopniach, z termoobiegiem, przez około 15 minut, do zezłocenia.


Masa jogurtowa

  • 500 ml jogurtu naturalnego, najlepiej greckiego (ok 600g)
  • 500 ml śmietany kremówki, 30%
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
  • 6 łyżek cukru pudru

Żelatynę zalej wodą, odstaw. Po napęcznieniu (około 10 minut) rozpuść w kąpieli wodnej (szklankę włóż do gorącej wody i mieszaj do rozpuszczenia :-)). Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno z dodatkiem cukru.
Aby uniknąć żelatynowych grudek w masie, proponuję lekko zagrzać połowę jogurtu i połączyć z nim rozpuszczoną żelatynę. Następnie wymieszać z resztą jogurtu.
Całość połączyć ze śmietaną, ewentualnie dosłodzić.

jogurtowy serniczek

Do dekoracji

  • truskawki
  • cukier puder

A teraz składamy w całość!
Jak nie jesteś pewna swojej formy, wyłóż nią folią spożywczą. Ja nie byłam, stąd te nierówności :-(
Na dno tortownicy włóż jeden blat ciasta francuskiego. Wylej połowę masy jogurtowej. Połóż na niej żelkę truskawkową i ponownie wylej masę. Przykryj drugim blatem ciasta pokrojonym w trójkąciki (będzie się kruszyć) i ułóż pod skosem, na truskawkach, jak na zdjęciu. Udekoruj truskawkami i cukrem pudrem.

Smacznego :-)
Edyta

ciasto francuskie

Edyta&Magda

2 komentarze:

  1. Wygląda super ...na te ciepłe dni ..w sam raz... Chyba się skusze , bo opisane szczegółowo , więc chyba nie będzie problemów 😉 hihi

    OdpowiedzUsuń