Ciasto drożdżowe na maślance z rabarbarem

Pora na rabarbar? Sezon na to warzywo trwa, więc może by coś upiec? Popijając orzeźwiający kompot rabarbarowy ugniatam ciasto drożdżowe, tzn. mikser robi cała robotę za mnie, a ja czytam o dobroczynnych właściwościach tych łodyżek.
Jest mało kaloryczny, odmładza, oczyszcza i uspokaja, warzywko idealne dla kobiet ;-) Najlepsze właściwości ma po upieczeniu, więc z ciastem wstrzeliłam się znakomicie :-) A drożdżowe wybrałam nie bez przyczyny! Żeby nadal było zdrowo i wartościowo, to ciasto z dodatkiem drożdży jest najlepszym rozwiązaniem. Jest dużo mniej kaloryczne od innych ciast, wystarczy spojrzeć na składniki, a same drożdże to bogate źródło witaminy B i innych minerałów.

ciasto na maślance z kruszonką

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Składniki na blaszkę 33x21

  • 4,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 30 g świeżych drożdży
  • 100 g masła, roztopionego
  • 200 ml maślanki lub kefiru
  • szczypta soli
  • 600 g rabarbaru (wybieraj ten o czerwonych i cienkich łodygach, jest mniej kwaśny i ma malinowy posmak)

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Zacznij, tradycyjnie od zaczynu.
W maślance rozpuść drożdże, dodaj cukier i pół szklanki mąki. Odstaw go pod przykryciem, w ciepłe miejsce na 15 minut.
Do miksera z hakiem lub maszyny do pieczenia chleba, albo na blat (gdy wyrabiasz ręcznie), wsyp pozostałą mąkę, dodaj zaczyn i resztę składników, ale rozpuszczone masło najlepiej wlej już do lekko wyrobionego ciasta. Wyrabiaj kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Ciasto przełóż do oprószonej mąką miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około 1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto przełóż do blaszki, w miarę równo, wyłożonej papierem do pieczenia.
Pokrojony w kostkę rabarbar (nie obieraj) wyłóż na wierz i odstaw ciasto do podwojenia objętości (na około 1,5 godziny). W tym czasie zrób kruszonkę.

Kruszonka

1 część masła - 50 g
1 część cukru pudru - 50 g
2 części masła -100 g

Do miski wsyp połowę mąki, cukier i dodaj masło (roztopione lub w temperaturze pokojowej). Wymieszaj palcami, dosypując stopniowo resztę mąki (nie musisz jej całej wykorzystać) do uzyskania kruszonki.
Kruszonkę możesz wzbogacić ekstraktem z wanilii, migdałami czy kokosem.

Wyrośnięte ciasto posyp kruszonką i wstaw do nagrzanego piekarnika (180ºC funkcja góra-dół). 
W razie konieczności posyp cukrem pudrem.

Smacznego :-)
Edyta

Ciasto na maślance z kruszonką

Ciasto na maślance z kruszonką

Edyta&Magda

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz