Wielkanocny żurek na domowym zakwasie

W wielkanocnym plannerze, w punkcie 12 :-) pisałyśmy o przygotowaniu domowego zakwasu na żurek. A teraz przypominamy - to najwyższa pora, aby wdrożyć ten punkt w życie :-)
Dziecinnie proste w wykonaniu zadanie, a ile daje satysfakcji. Bądźmy samowystarczalni. Ukiśmy sobie żur na święta! ;-)

domowy zakwas żurkowy

Domowy zakwas na żur

Składniki na litr zakwasu

  • 200 g mąki żytniej razowej (typu 2000/mąka żurkowa)
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1 litr ciepłej wody
  • kromka chleba na zakwasie lub zakwas chlebowy(opcjonalnie)

Mąkę, pokrojony czosnek i resztę przypraw wrzuć do dużego, wyparzonego słoika. Zalej całość ciepłą, przegotowaną wodą i wymieszaj. Aby przyśpieszyć proces fermentacji możesz dorzucić kromkę razowego chleba pieczonego na zakwasie, nie na drożdżach. Przykryj kuchenną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, u mnie stał przy indukcji. Mieszaj codziennie, aby mikstura nie spleśniała. Po 1-2 dniach zacznie się proces fermentacji, a po 5-6 dniach(bez dodatku chleba) zakwas będzie gotowy. Żeby się upewnić powąchaj go i spróbuj, powinien być kwaśny. Przyrządź z niego żur od razu, albo przecedź przez sitko i wlej do butelek, zakręć. Przechowuj w lodówce.

domowy zakwas żurkowy

Mąkę żytnią możesz zastąpić otrębami owsianymi, otrzymasz żurek owsiany, albo mąką pszenną razową, to stworzysz świetną bazę pod barszcz biały.

A oto nasza propozycja podania :-)

żurek na zakwasie

Żur wielkanocny

Składniki (około 6 osób)
  • 2 litry wody
  • 500 ml domowego zakwasu (dałam więcej, lubię kwaśny żurek) lub opcja dla leniwych ;-) gotowy zakwas w butelce, polecam ŻUR PISKOREK
  • kawałek (powiedzmy 20 cm)kości wędzonej
  • 100 g wędzonego boczku (opcjonalnie)
  • biała kiełbasa (w przeliczeniu na członków rodziny ;-))
  • 1 marchewka/włoszczyzna
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, majeranek, śmietana do smaku
  • ugotowane na twardo jajka
  • rzeżucha/pietruszka do dekoracji

Na wędzonce z dodatkiem warzyw ugotuj bulion. Wlej zakwas.
Bezpieczniej jest użyć mniejszej ilości wody i ewentualnie dolać, niż później żałować, że żur nie jest wystarczająco kwaśny.
Gdy żur się zagotuje wrzuć kiełbasę, gotuj jeszcze 3 minuty. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem i śmietaną, jeśli lubisz. Smak możesz wzbogacić chrzanem lub musztardą, jeśli będzie to konieczne :-) Podawaj z jajkiem i kiełbaską. Udekoruj rzeżuchą lub pietruszką.

Smacznego :-)
Edyta

żur na zakwasie





Edyta&Magda

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz