Wielkanocne danie jednogarnkowe z białą kiełbasą oraz ziemniaczki z pieca

Jak Wielkanoc, to koniecznie biała kiełbasa! Ale czy tylko w żurku? Proste, jednogarnkowe danie, przypominające trochę bigos, tylko w wersji premium ;-) Bardzo aromatyczne, grube kawałki mięsa duszone w miodowej kapuście. A do tego pieczone ziemniaczki również w świątecznym wydaniu, dzieci je pokochają :-)

łopatka wieprzowa z kapuście

Wielkanocne danie jednogarnkowe z białą kiełbasą

Składniki (około 6 porcji) 

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 200 g boczku wędzonego, surowego
  • 500 g białej kiełbasy
  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • 4 cebule dymki ze szczypiorkiem
  • 4 ząbki czosnku
  • 500 ml jasnego piwa
  • olej słonecznikowy
  • masło
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka świeżego imbiru
  • sok i skórka z połowy cytryny
  • sól, pieprz, ziarna kolendry

Na początku przyszykuj składniki, choć możesz to zrobić w międzyczasie :-)
Boczek pokrój w niedużą kostkę (albo kup krojony).
Łopatkę w grube kawałki (3x3).
Kiełbasę w grube talarki.
Cebulę podziel na ćwiartki, a czosnek w plastry.
Kapustę odsącz, poszatkuj.
Zetrzyj imbir i rozgnieć kolendrę.

Na suchej, rozgrzanej patelni usmaż na rumiano pokrojony boczek.
Boczek odłóż, a na tej samej patelni rozgrzej trochę oleju.
Łopatkę dopraw solą, pieprzem i roztartą kolendrą. Smaż z każdej strony na złoto.
Mięso zdejmij z patelni i przysmaż na niej, tylko do zeszklenia, cebulę dymkę. Odłóż na bok.
Na patelnię dodaj masło, pokrojony czosnek, podduś chwilkę i dołóż pokrojoną kiszoną kapustę. Przypraw roztartą kolendrą (1 łyżeczka będzie ok, ale jeśli chodzi o przyprawy, musisz próbować i wyczarować swoje proporcje :-)), imbirem, skórką i sokiem z połowy cytryny. Dodaj 1 łyżkę miodu. Dokładnie wymieszaj, podsmaż. Dodaj podsmażony wcześniej boczek.
Do kolejnego etapu tworzenia ;-) potrzebne nam będzie naczynie żaroodporne lub garnek, koniecznie z pokrywką, do zapiekania. Musi też ładnie wyglądać, bo najwygodniej będzie danie podawać właśnie w takiej formie.
Na patelni zostaw około 1/4 ilości kapusty. Pozostałą część wyłóż do wspomnianego naczynia. Na kapuście układaj przesmażoną łopatkę, cebulki (możesz zostawić kilka kawałków do dekoracji).
Do reszty kapusty na patelni dodaj piwo i łyżkę miodu. Gotuj 2-3 minuty, następnie wyłóż na łopatkę.
Patelni jeszcze nie myj, bo została do przesmażenia nasza bohaterka, biała kiełbasa. Rozgrzej odrobinę oleju i smaż ją na złoto. Kiełbasę dodaj do naczynia.
Rozgrzej piekarnik do 170°C i duś danie pod przykryciem około 2 godziny, do momentu, aż łopatka będzie miękka. Pilnuj przy tym aby płynu nie odparowało za dużo, ewentualnie dolej wody.
Udekoruj odłożoną cebulą i szczypiorkiem.

Frytki inaczej

Ziemniaczki z pieca

Składniki

  • ziemniaki podobnej wielkości, ilość uzależniona od apetytu ;-)
  • czosnek
  • sól, pieprz, ulubione zioła
  • masło, roztopione
  • koperek, szczypiorek do dekoracji

Ziemniaki obierz, umyj, chyba że są młode, wtedy tylko dokładnie umyj/wyszoruj. Natnij ziemniaki w poprzek, tworząc plasterki, im cieńsze, tym lepsze. Uważaj żeby nie przeciąć do końca. Najlepiej użyj do tego drewnianej łyżki, wtedy nie przekroisz ziemniaczka, bo nóż zatrzyma się na brzegach łyżki.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, poukładaj ziemniaczki, polej masłem, przypraw. Piecz w 200 °C przez 30 minut, ewentualnie znowu troszkę podlej masłem i pozostaw na kolejne 30 minut lub mniej, do zrumienienia.
Możesz upiec je razem z mięskiem w 170 °C.

Smacznego :-)
Edyta


frytki inaczej

frytki inaczej


łopatka wieprzowa w kapuście


Inspiracja

Edyta&Magda

2 komentarze:

  1. Od tego czytania i patrzenia aż zrobiłam sie głodna ...ale czuję już ten zapach i smak ! A te ziemniaczki - świetny sposób na zastąpienie tych gotowanych...Bo ileż można 😉

    OdpowiedzUsuń