Czarno-biały sernik królewski

Wielkanoc, Boże Narodzenie, czy inne rodzinne spotkania, nie mogą się obejść bez sernika. Zawsze gości na naszym stole i kusi swoim aromatem, delikatnością oraz smakiem. To jedyne ciasto, które zawsze Mama wymienia podczas telefonicznej konsultacji przedświątecznej :-) Odmian tego wypieku jest wiele, ale jak tu nie zacząć od SERNIKA KRÓLEWSKIEGO :-)

Święta



Dobra rada: jeśli, z różnych powodów ;-) wolicie mielony ser z wiaderka, to polecam Piątnicę "Twaróg sernikowy" lub "Ser śmietanowy" Delfiko z Netto.

SERNIK KRÓLEWSKI

Składniki na kruche, kakaowe ciasto (tortownica 26 cm)

  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki zimnej śmietany 18 %

Pokrojone w kostkę masło i pozostałe składniki umieść w misie miksera z hakiem lub nożykiem i wyrabiaj na jednolitą masę. Możesz zagnieść ciasto na stolnicy.
Podziel je na 3 równe części, włóż do woreczka i wstaw do lodówki na parę godzin, albo do zamrażarki na godzinę.
Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Jedną częścią ciasta wyklej boki. Drugą zetrzyj na tarce o grubych oczkach na spód formy. Włóż tortownicę do lodówki i zajmij się serem.

Składniki na masę serową

  • 1 kg twarogu z wiaderka lub przynajmniej dwukrotnie mielonego
  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (porcja na 500 ml mleka)
  • szczypta soli
  • ulubione dodatki: rodzynki czy skórka z pomarańczy 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pozostałe składniki krótko zmiksuj, tylko do połączenia. Białka delikatnie połącz z masą serową.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni C, bez termoobiegu.
Do schłodzonej tortownicy wlej masę serową, a na nią zetrzyj, na tarce o grubych oczkach, trzecią część ciasta.
Piecz sernik ponad 60 minut, a następnie studź w uchylonym piekarniku.

Smacznego :-)


Edyta


Przypominajka ;-)
www.instagram.com/kawalekdalejpl/
www.facebook.com/kawalekdalej.

Święta

Święta

Inspiracja

Edyta&Magda

2 komentarze:

  1. Oj tak serniczek zawsze i wszędzie smakuje ! A ten królewski podany w taki sposób musi być pyszny !

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny i prosty w wykonaniu, zaufaj nam!

    OdpowiedzUsuń