Baranek z ciasta czyli cytrynowa babka baran ;-)

Baranek jak babka cytrynowa


Przyznam się, że prowadzenie bloga motywuje mnie do realizowania niezrealizowanych planów ;-) Jednym z nich jest baranek z ciasta ;-) Ile to już razy przeglądałam formy do pieczenia baranka i stwierdzałam, że kupię ją innym razem, w przyszłym roku ... i w końcu ją kupiłam.

W Wielkanoc baranek ze słodkiego ciasta ozdabia nasz stół i koszyczki. A w tym roku zrobiłam go sama ;-) Poprzednie były kupione i ich smak niestety rozczarowywał mnie ... za każdym razem. Przerabiałam je na ziemniaczki czy francuskie tosty ... ale to nie było "moje ulubione ciasto". Poza tym mam chyba "uraz" z dzieciństwa do cukrowych baranków. Za ładne to one nie były ... może teraz są, ale i tak omijam je szerokim łukiem... bo lubię ładne rzeczy. Taka moja słabostka ... 

Forma do pieczenia baranka 

Kupiłam popularną teflonową formę firmy Zenkler i jakież było moje zdziwienie, gdy zobaczyłam, że spinana jest klipsami biurowymi !!! Ma poza tym jeszcze jedną wadę ... moje ulubione ciasto z niej wyciekło. Ale ogólnie to bardzo dobry zakup w rozsądnej cenie. Zwłaszcza, że będę ją używać raz w roku, więc pewnie posłuży mi dłuuuugo. 

Plan był taki, że w formie upiekę ciasto na ucieraną cytrynową babkę. Nie wzięłam jednak pod uwagę, że w przepisie na którego bazie wypiekam babki co roku, jest za dużo płynnych składników ... roztopione masło i śmietana. Sic! Po chwili pieczenia zauważyłam, że baranka zamiast przybywać ubywa ;-( W ten sposób powstał przepyszny cytrynowy baranek numer 1 - bez nóg ... Ukryty w mchu i tak nieźle wygląda ;-)

Baranek jak babka cytrynowa - wielkanoc



Przy kolejnych próbach wykorzystałam modyfikację przepisu zamieszczonego na  opakowaniu formy. Tym przepisem podzielę się z Wami, bo ten baranek z ciasta upiekł się z nóżkami i smakuje na prawdę dobrze. I nic nie przeciekło ;-)

Jak przygotować formę do pieczenia baranka?

Po moich przygodach z pieczeniem baranków mam dla Was kilka rad:
- Rozłożoną formę natrzyj masłem - upieczony baranek nie będzie przywierał. 
- Złożoną formę posyp bułką tartą lub kaszą manną - to co się nie przyklei wysyp.
- Spód formy zabezpiecz folią aluminiową. Tak na wszelki wypadek ;-) 

Baranek z ciasta - cytrynowa babka baran

Co będzie nam potrzebne? 

2 jajka 
120 gramów drobnego cukru 
opakowanie cukru waniliowego
120 gramów masła w temperaturze pokojowej
2 łyżki soku z cytryny 
otarta skórka z cytryny 
120 gramów mąki pszennej tortowej typ 450
60 gramów mąki ziemniaczanej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Zacznij od rozgrzania piekarnika. Żeby ciasto nie "uciekło z formy" rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.

Oddziel biała od żółtek. Białka ubij białka z połową cukru do wypieków na sztywno. W drugiej misce utrzyj masło, żółtka, pozostały cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny. Gdy masa będzie jednolita i kremowa dodaj skórkę z cytryny, przesianą makę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wymieszaj dokładnie. Następnie delikatnie dodaj białka i wymieszaj do jednolitej konsystencji. Wlej ciasto do przygotowanej formy. 

Piecz ciasto przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyjmij formę z ciastem i zostaw do przestygnięcia na kilkanaście minut. Nie wyciągaj baranka od razu, ciasto jest delikatne i może się pokruszyć. 

Jeśli ciasto przerosło formę, lub nóżki baranka nie są równe przytnij je nożem do równa. 

Jak udekorować baranka z ciasta? 

Mój ulubiony sposób to cukier puder i wstążeczka na szyi. Prosto i klasycznie. 

Możesz udekorować baranka lukrem, świetnie sprawdzi się lukier królewski, który jest gęsty i nie spłynie z baranka tak szybko. Widziałam baranki zdobione tym sposobem z dbałością o szczegóły - miał lukrowe zawijaski imitujące futro. Przepis na lukier królewski > 

A może zrobisz czarnego baranka oblanego czekoladą? Na pewno będzie pyszny ;-)

Czas na baranią sesję zdjęciową!

Baranek jak babka cytrynowa - wielkanoc

Baranek jak babka cytrynowa - wielkanoc

Baranek jak babka cytrynowa - wielkanoc

Baranek jak babka cytrynowa - wielkanoc

Baranek jak babka cytrynowa - wielkanoc


Zapraszamy na naszego Instagrama ;-) Byliście już tam? @kawalekdalejpl

Magda 




Edyta&Magda

1 komentarz:

  1. Ale zrobiło się świątecznie 🐏 baranek fajny.... Myślę i głowie się ...jak Wam się to wszytsko chce robić 😉 kurde...żebym ja miała taką motywację ...może jak dzieci podrosną 😉

    OdpowiedzUsuń