Szybki kurs biszkoptowy - Biszkopt tradycyjny, kakaowy czy bezglutenowy

Może w naszych domach nie jest wyczuwalny jeszcze świąteczny klimat, czego nie można powiedzieć o sklepach, ale na blogu koniecznie musimy już nawiązać do tego okresu.
Wszystko po to, żeby umilić Wam przygotowania do zbliżających się świąt :-)
Postaramy się tak rozszerzyć naszą bazę kulinarnych przepisów, aby każdy mógł znaleźć dla siebie coś inspirującego i smacznego. A zaczniemy od Słodkiej Strony Mocy, bo czy znacie kogoś, kto przejdzie obojętnie obok świątecznego, domowego ciasta?

rolada, przekładaniec, tort

Ale chciałabym, przed tym jak opublikuję kilka naprawdę słodkich wpisów, mieć pewność, że któreś z tych ciast zagości u Was na świątecznym stole. Postanowiłam więc dla tych, którzy nie mają odwagi rozpocząć swojej przygody z wypiekami, przygotować szybki kurs biszkoptowy. Bo przecież biszkopt, to baza do większości ciast i to tych najbardziej wykwintnych. Przekładańce z kremami, owocami, galaretką i oczywiście torty, oparte są na lekkim cieście biszkoptowym. Po samych składnikach widać, że dużo nam do szczęścia nie potrzeba, tylko jajka. mąka i cukier. To musi się udać! Trzeba tylko pamiętać o paru ważnych zasadach. Oto one.

rolada, przekładaniec, tort

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę najlepiej przesiać, choć często o tym zapominam ;-) Bo tak naprawdę, najważniejsze jest porządne ubicie piany z białek i delikatne wmieszanie mąki! Jak zrobimy to dobrze, to biszkopt będzie równo wyrośnięty i delikatny jak chmurka.
Musimy pamiętać również o tym, że formę wykładamy papierem, ale tylko sam spód, żeby ciasto mogło rosnąć trzymając się ścianek. Piekarnik musi być rozgrzany wcześniej, bo biszkopt nie lubi długo czekać na pieczenie, zresztą tak jak beza. I absolutnie nie można otwierać piekarnika wcześniej, bo opadnie, dopiero pod koniec pieczenia.

rolada, przekładaniec, tort


Poniżej mała ściąga, zawsze po nią sięgam przed pieczeniem ciasta biszkoptowego. W jednym miejscu zebrałam wszystkie proporcje najczęściej przeze mnie używane. Blaty pod ciasta prostokątne i okrągłe, o różnych grubościach. Mam nadzieję, że często będziecie tu zaglądać :-)

Biszkopt na roladę (blacha 35x25)
3 duże jajka
3 łyżki mąki pszennej, tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej (lub kakao, w biszkopcie ciemnym, czekoladowym)
6 łyżek cukru
Czas pieczenia około 20 minut.

Biszkopt do przekładańców typu Rafaello, Cytrynowiec (blacha 35x25)
4 duże jajka
2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej, tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej (kakao)
Czas pieczenia około 30 minut.

Biszkopt do przekrojenia (blacha 35x25) lub do tortownicy 26 cm (25-30 porcji)
7 dużych jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej (kakao)
Czas pieczenia około 40 minut.

Biszkopt do tortownicy 24 cm (15-20 porcji)
6 dużych jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej (kakao)
Czas pieczenia około 30 minut.

Biszkopt do tortownicy 22 cm ( około 15 porcji)
5 dużych jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki maki ziemniaczanej (kakao)
Czas pieczenia około 30 minut.

Biszkopt bezglutenowy na mące kukurydzianej (tortownica 22)
5 dużych jajek
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki  mąki kukurydzianej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
Czas pieczenia około 30 minut.

Biszkopt bezglutenowy na mące ryżowej (tortownica 24)
4 jajka
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki maki ryżowej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
Czas pieczenia około 40 minut.

Używam szklanki o pojemności 250-300 ml.

Zacznij od przesiania mąki i skrobi. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C, bez termoobiegu.
Oddziel starannie białka od żółtek, tak samo dokładnie jak przy pieczeniu bezy. Białka umieść w suchej misce, niekoniecznie szklanej. Użyj suchych mieszadeł! Ubij białka ze szczyptą soli, na najniższych obrotach, na sztywną pianę trzymającą się miski. Po tym jak mieszadła będą zostawiać wyraźne wzory, dodaj po jednej łyżce cukru i zwiększ obroty na najwyższe. Ubijaj przynajmniej 5 minut, aż piana będzie lśniąca i bardzo sztywna.
Zmniejsz obroty znów do minimum i dodaj po jednym żółtku. Mikser zastąp szpatułką i do masy jajecznej wsypuj stopniowo przesianą mąkę. Delikatnie wymieszaj. Przelej do formy, a raczej powinnam napisać przełóż, bo ciasto powinno być gęste. Jak takie nie jest, to na wszelki wypadek możesz dodać łyżeczkę proszku do pieczenia. Piecz do suchego patyczka na drugiej półce od dołu. Po upieczeniu rzuć biszkoptem, a jakże ;-), z małej wysokości i w formie oczywiście na blat lub podłogę. Po wystudzeniu oddziel biszkopt nożem od formy i ewentualnie podziel.

rolada, przekładaniec, tort

rolada, przekładaniec, tort

rolada, przekładaniec, tort

rolada, przekładaniec, tort

rolady, przekładańce, torty


Moje spostrzeżenie! Od niedawna używam obręczy do tortów o wysokości 8,5 cm. Biszkopt rośnie po niej jak szalony, zatrzymuje się tuż przy rancie, a nie zmieniam proporcji. Nie uzyskamy tego samego efektu przy tradycyjnych tortownicach, które mają wysokości ok 6 cm. Biszkopt większy nie urośnie, chyba że z górką.
Biszkopt możesz urozmaicić poprzez zastąpienie części mąki, na przykład makiem czy zmielonymi orzechami lub kawą :-)
Powodzenia :-)
Edyta

rolada, przekładaniec, tort


No to czas na świąteczny przekładaniec...



Edyta&Magda

2 komentarze:

  1. oooo coś dla mnie ...krok po kroku ;) dla początkujących ;) foty trafione ! ale nigdy nie mam tak gęstego ciasta - ech !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A obchodzisz się z białkami delikatnie? :-)

      Usuń