Międzynarodowy Dzień Gofra - gofry w stylu amerykańskim

Czy Międzynarodowy Dzień Gofra, który przypada na 25 marca, jest dobrym pretekstem ażeby "odpalić" gofrownicę? Jeśli uważacie, że tak, to zapraszamy do lektury :-)

Dzień gofra

Najwięcej fanów gofrów mieszka w krajach skandynawskich i to właśnie stamtąd wywodzi się to święto. U nich symbolizują nadejście wiosny, u nas kojarzą się z wakacyjnymi klimatami. Zresztą zawładnęły całym globem ;-) W Hong Kongu mają swoje EGG WAFFLES, drożdżowe gofry ponoć najlepsze są w Brukseli, a amerykańskie to te z dodatkiem proszku do pieczenia. Nawet będąc w skansenie w Klukach jedliśmy słowińską odmianę gofrów wypiekanych na blasze w specjalnej formie.

Nam bardzo podobają się takie nietypowe święta, zwłaszcza związane z jedzeniem ;-) i inspirujące kulinarnie. Gofry na pewno w tym dniu zagoszczą u nas w jadłospisie, przynajmniej jednego posiłku możemy być pewni :-) Jeśli macie ochotę na pyszne i chrupiące gofry zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu :-)

Dzień gofra

Gofry tradycyjne/amerykańskie (6 sztuk, 13x14)

  • 200 ml mleka
  • 3 jajka
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 200 g mąki pszennej, tortowej
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli
Mąkę i proszek przesiej do średniej miski. Dodaj cukier. Białka oddziel od żółtek i ubij z nich sztywną pianę z dodatkiem soli. Mokre składniki wraz z żółtkami dodaj do suchych i wymieszaj/zmiksuj aż masa będzie gładka. Na koniec dodaj pianę z białek i delikatnie połącz szpatułką.
Jeśli chcesz wzbogacić smak gofrów, do ciasta możesz dodać cynamon, przyprawę do pierników, kakao lub kokos. Mąkę pszenną możesz zastąpić razową, a otrzymasz zdrowszą wersję. Możesz też użyć proszku i mąki bezglutenowej, jeśli unikasz glutenu w diecie.
Gotowe ciasto odstaw na około 15 minut, chyba że Ci się bardzo śpieszy ;-)
Posmaruj płytki gofrownicy tłuszczem i włącz do nagrzania. Piecz, aż gofry się zarumienią.
Niestety dużo zależy od gofrownicy. Moja stara, wysłużona maszyna ma moc 900 Wat (mało, ale daje radę). Płytki mają kształt prostokąta i mieszczą około 100 ml ciasta, a gofry są gotowe po 6 minutach.
Podawaj gofry z ulubionymi dodatkami, możliwości jest dużo. Cukier puder, dżem, frużelina, czekolada, masło orzechowe, serek wiejski, mascarpone, bita śmietana, świeże owoce, orzechy, karmel, itp.itd.

Smacznego :-)
Edyta

Dzień gofra

Dzień gofra
 A może wersja wytrawna...

Edyta&Magda

2 komentarze:

  1. Międzynarodowy dzień gofra ! a u mnie - żadnego :| muszę to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie musisz zrobić jutro gofry! Jak święto to święto

      Usuń