Kokosowy Odcień Bieli - Rafaello w nowej odsłonie

Pierwszym biszkoptowym wypiekiem z kategorii przekładaniec, będzie iście rajskie ciasto, którego nie znajdziecie w sieci, przynajmniej ja nie znalazłam :-) A to, w dzisiejszych czasach, nie lada gratka, mieć coś, czego inni nie mają ;-) I właśnie z tego powodu palmę pierwszeństwa na naszym blogu ma ciasto RAFAELLO.  Nazwa może oklepana, ale jak inaczej nazwać ciasto z kokosem, migdałem i białą czekoladą?  Polecam! Jest wykwintne, w sam raz na święta, przepyszne i dużo wybacza ;-).

Raffaello, przekładaniec

Precyzyjne wskazówki na temat pieczenia biszkopta znajdziesz w szybkim kursie biszkoptowym.

Składniki na jeden blat biszkoptowy ( blacha 35x25 cm ) (będziesz potrzebować dwa blaty)

  • 4 duże jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej, tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Gdy mieszadła będą zostawiać wyraźne wzory, zacznij dodawać po łyżce cukru. Zwiększ obroty i miksuj jeszcze parę minut. Gdy piana będzie bardzo stabilna, wyczujesz to pod mieszadłami, dodaj po jednym żółtku i miksuj tylko do połączenia składników. Przesiane mąki dodaj do masy jajecznej i wymieszaj delikatnie przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchenne. Blachę wyłóż papierem (samo dno) i rozprowadź równo ciasto. Piec, w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, bez termoobiegu, przez około 30 minut (test suchego patyczka ;-)). Pod koniec pieczenia przygotuj drugi biszkopt. Postępuj identycznie jak z pierwszym.
Blaty możesz upiec dzień wcześniej.
Możesz również przygotować biszkopt z 7 jaj i przekroić.

Składniki na krem rafaello

  • 0,5 litra śmietany kremówki 30%, z lodówki
  • 1 biała czekolada
  • 150 ml adwokata/ajerkoniaku
  • 100 g migdałów, słupki lub siekane
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 4 łyżeczki żelatyny
Żelatynę zalej zimna woda, do przykrycia, wymieszaj i odstaw do napęcznienia.
Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (moc 450 przez około 3 minuty). Napęczniałą żelatynę też rozpuść w kąpieli wodnej (najbezpieczniej, bo nie można żelatyny doprowadzić do wrzenia!). Dodaj do niej czekoladę. Mieszając wlej powoli adwokat. Kremówkę ubij w dużym naczyniu na sztywny krem. Pod koniec ubijania dodaj, strużką, adwokatową mieszankę. Do gotowego kremu wsyp kokos i migdały. W razie potrzeby możesz krem dosłodzić.

Składniki na piankę śmietanową z kokosem

  • 0,5 litra śmietany 30%
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • wiórki kokosowe do dekoracji, około 50 g
Z żelatyną postępuj jak powyżej :-) Śmietanę ubij. Pod koniec ubijania dodaj cukier, według swoich upodobań. Rozpuszczoną żelatynę zahartuj łyżką bitej śmietany, potem dodaj kolejną aby wyrównać temperaturę. Tak zaprawioną żelatynę powoli dodaj do kremówki, przy włączonym mikserze. Krótko ubij.

Nasączenie

  • 100 ml mieszanki zimnej wody z alkoholem, najlepiej likierem kokosowym

Raffaello, przekładaniec

Finisz

Jeden z biszkoptów, ładniejszy, wyższy, połóż na spód formy i nasącz ponczem. Drugi pokrój w kostkę i wymieszaj z masą rafaello. Mieszankę wyłóż na biszkopt. Ostatnią warstwą będzie bita śmietana, którą udekoruj wiórkami kokosu i gotowe.

Smacznego :-)
Edyta

Zapraszamy na naszego Facebooka: www.facebook.com/kawalekdalej.

Raffaello, przekładaniec

Raffaello, przekładaniec

Edyta&Magda

2 komentarze:

  1. przepyszne, delikatne, same dobrocie ;) mniam !

    OdpowiedzUsuń
  2. o tak reklama kokosowego batonika opatrzony była kiedyś sloganem jak w raju :-) i tym cieście też można tak powiedzieć

    OdpowiedzUsuń