Tłusty Wpis - Karnawałowy Lany Chrust

Właśnie się zorientowałam, że minęła już połowa karnawału! Pora więc na tłustą notkę i nie chodzi mi o pogrubienie tekstu, bynajmniej, raczej nas ;-). Jak rozpusta, to rozpusta! Na pączki przyjdzie jeszcze pora, robię je tylko raz w roku, oczywiście na Tłusty Czwartek. Natomiast resztę zapustowych smakołyków rozkładam na cały karnawał, bo kto by zjadł to wszystko w jeden dzień! Faworki, róże, oponki, pączki. Kiedy, jak nie teraz. Latem?!
Na rozgrzewkę szybki, prosty i efektowny zarazem, przepis na Karnawałowy Lany Chrust.

Funnel cakes

Składniki na ok 20 szt. ( w zależności od grubości :-))
3 jajka, oddziel białka od żółtek
2 opakowania cukru waniliowego lub 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią domowej roboty
220 g mąki pszennej tortowej
150 ml mleka 3,2 %
20 ml whisky lub innego mocnego alkoholu
szczypta soli
tłuszcz do smażenia ( olej rzepakowy lub smalec )

Żółtka ucieraj z cukrem. Mieszając dodaj mąkę, mleko oraz alkohol. Białka ubij na sztywno ze szczyptom soli i stopniowo dodaj do reszty składników. W niewielkim garnku (  18/20 cm ) rozgrzej 3 cm oleju do ok 180°C ( najlepiej sprawdź wyciskając odrobinę ciasta ). Ciasto przełóż albo do rękawa cukierniczego, albo do dobrze wymytej butelki po ketchupie.
Ja używam jednorazowego rękawa, w którym mogę zrobić otwór dowolnej wielkości. Chrusty lubię cienkie i chrupiące, więc odcinam minimalnie końcówkę. Im mniej tym lepiej, zawsze otwór można powiększyć:-). Wyciskaj spirale lub inny wzór i smaż na złoty kolor. Odsącz z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku. Dekoruj dowolnie: cukrem pudrem, czekoladą, cynamonem.

Edyta
Funnel cakes


Funnel cakes

Inspiracja

Edyta&Magda

2 komentarze:

  1. Prawdziwa rozpuska :) ale grzechem byłoby nie zrobić ;) po takich dobrych zdjęciach ....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki bardzo! Nie grzesz już więcej i zabieraj się do roboty :-)

      Usuń