Dzieło Sztuki w Kawałkach - PIZZA

Spieszę donieść, że nie tylko zakochani mają swoje święto w lutym.
Wiecie dlaczego koło uważane jest za wynalazek wszech czasów? Ponieważ umożliwiło stworzenie... PIZZY !!! ;-)  Już jutro, 9 lutego, będziemy obchodzić Międzynarodowy Dzień Pizzy! I nie ma się co dziwić, bo to jedna z najbardziej uwielbianych potraw na całym świecie. Wyczytałam gdzieś, że aż 60 % Polaków je ten okrągły przysmak przynajmniej raz w miesiącu. Należycie do tej grupy? Bo ja i owszem :-) Warto więc ten dzień uczcić w należyty sposób i zrobić domową pizze, a przekonacie się, że geniusz tej potrawy tkwi w jej prostocie. Ciasto, sos, ulubione dodatki, 15 minut w piekarniku i gotowe! Zacznijmy więc naszą włoską przygodę :-)

Międzynarodowy Dzień Pizzy

W moim notatniku są tylko dwa przepisy na ciasto do pizzy. Sprawdzone i niezawodne. Ciasto z nich wychodzi cienkie, z chrupiącym rantem, bo takie właśnie lubię.

Podstawowy przepis na ciasto (3 spody o średnicy 30 cm)
  • 3,5 szklanki mąki pszennej (używam typ 450 lub 650)
  • 25 g świeżych drożdży lub 12 g drożdży suchych
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy
Przepis na ciasto z mąki typ "00"(najlepsza do pizzy)
  • 250 g mąki typ 00
  • 150 ml ciepłej wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
Przygotowanie w obu wariantach jest identyczne.
Na początku zrób zaczyn ze świeżych drożdży. W całej ilości ciepłej wody rozpuść drożdże, dodaj cukier i tyle mąki, aby konsystencja przypominała jogurt/śmietanę. Odstaw go na 15 minut w ciepłe miejsce. Jak po tym czasie drożdże nie zaczną pracować, to nie ryzykuj, kup nowe! Suche drożdże typu instant wystarczy połączyć z resztą składników.
Do misy miksera z hakiem wsyp pozostałą mąkę, sól, dodaj oliwę i gotowy zaczyn, wyrabiaj około 10 minut, aż ciasto uformuje się w kulę i będzie odchodzić od miski. Ciasto możesz wyrabiać ręcznie, do momentu gdy stanie się elastyczne i będzie odklejać się od dłoni, tylko po co sobie komplikować życie ;-) Maszyna do wypieku chleba też się świetnie sprawdzi.
Gotowe ciasto odstaw przykryte ściereczką, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia/podwojenia objętości, na około 1 godzinę.
W tym czasie przygotuj ulubione dodatki.
Wyrośnięte ciasto podziel na części, od Ciebie zależy ile ciasta użyjesz, a także jakiej będzie wielkości i grubości. Uformuj z nich kulki i pozwól im jeszcze podrosnąć.

Międzynarodowy Dzień Pizzy

Teraz nadszedł czas, aby rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury (u mnie 250 °C).
Piekarnik szybciej się rozgrzeje z włączoną funkcją termoobiegu, potem zmień ustawienia na góra-dół.
Blaszki z piekarnika wyłóż folią aluminiową, posmaruj oliwą i oprósz mąką. Zabieraj się do formowania pierwszej pizzy, najlepiej ręcznie, choć ja często używam wałka. Cierpliwe rozciąganie palcami, do pożądanej średnicy, da efekt lekkości upieczonego ciasta, bo nie uszkodzimy delikatnej struktury pęcherzyków powietrza, które powstały przy wyrastaniu. Pamiętaj o uformowaniu brzegów pizzy. Nałóż sos i skomponuj swoje dodatki.

Międzynarodowy Dzień Pizzy

Odstaw, niech trochę wyrośnie, np. do momentu rozgrzania piekarnika, ale niekoniecznie. Bez ponownego wyrastania będzie po prostu cięższa.
Wstaw do piekarnika na 10/15 minut, pojedynczo, na najniższej półce piekarnika. Czas zależy od piekarnika i od ilości składników, możesz sprawdzić czy spód się zarumienił. W tym czasie przygotuj kolejne sztuki, bo później może być żal odchodzić od stołu :-)

Międzynarodowy Dzień Pizzy

Przepis na mój ulubiony sos na pizzę (na około 6 sztuk)
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka octu balsamiczny
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka bazylii
  • sól, pieprz
W rondelku z grubym dnem rozgrzej oliwę, na której zeszklij pokrojoną cebulę i podsmaż rozgnieciony czosnek. Dodaj pomidory i resztę składników, zagotuj. Przez parę minut redukuj sos. Zmiksuj blenderem i gotowe. Gdyby się okazało, że sosu jest za dużo, można go zamrozić i wykorzystać następnym razem,

Edyta
Międzynarodowy Dzień Pizzy

Sosy do pizzy to temat na oddzielny post. Wszystkie robię sama, a nasze ulubione, to te ze zdjęcia: czosnkowy, paprykowy i ajwar. 

Międzynarodowy Dzień Pizzy

Międzynarodowy Dzień Pizzy


Edyta&Magda

3 komentarze:

  1. Te pizze są M E G A pyszne :) Uwielbiamy ...

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis idealny :) dziś wypróbuję na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Zostało coś na śniadanie? :-)

      Usuń