Pieczone pączki z bananowym lukrem - fit że fit

Fit pączki bez masła i cukru

Tłusty czwartek - święto obżarstwa i dzień w który nie liczymy kalorii ;-) Trzeba zjeść pączka, by sprzyjało nam szczęście. Jeśli ciężko pracujecie, by zmienić swoje nawyki żywieniowe i zdrowo się odżywiać pozostaje dzień bez pączka? Zdecydowanie nie, możecie zjeść fit pączka, pieczonego z bananowym lukrem. Pychota.

Bez cukru i masła
Nasz sprawdzony przepis na klasyczne pączki modyfikujemy - zamiast cukru dodajemy ksylitol (cukier brzozowy), a zamiast roztopionego masła olej kokosowy (zachowujemy te same ilości). 
Zamiast cukry waniliowego najlepiej użyjmy ziarenka wanilii lub olejek aromatyzujący do ciast. 

Nasza lista składników wygląda tak:
1 kg mąki pszennej
50 g świeżych drożdży (zamiennie 3 saszetki po 7 g drożdży suchych)
500 ml ciepłego mleka 3,2 %
100 g ksylitolu
Ziarenka wanilii lub 1/2 łyżeczki olejku aromatyzującego
6 żółtek
1 całe jajko
100 g roztopionego oleju kokosowego
40 ml spirytusu i sok z jednej cytryny
1/2 łyżeczki soli

Kiedy pączki wyrosną, pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 185 stopni (termoobieg). Czas pieczenia około 12-15 minut - do zarumienienia ciasta. 

Pączki pieczone rosną bardziej niż te smażone, dlatego najlepiej przygotujcie małe kuleczki i mocno je spłaszczcie. 

Fit pączki bez masła i cukru

Lukrowanie bez lukru 

Zamiast klasycznego lukru polecam proteinową polewę bananową ;-) 

Składniki:
1 dojrzały banan
3 Łyżki Ksylitolu (przed zmieleniem)
1/2 łyżeczki soku z cytyny

Ksylitol to "zdrowszy" zamiennik cukru pozyskiwany z brzozy. Po zmieleniu doskonale zastępuje cukier puder. 
Blendujemy banana, a ksylitol mielimy (np. w młynku do kawy). Mieszamy wszystkie składniki i polewamy pączki. 

SMACZNEGO ;-) 

Fit pączki bez masła i cukru

Fit pączki bez masła i cukru

Edyta&Magda

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz